top of page
Търсене
Снимка на автораPetya Dimitrova

Посещение в Тбилиския държавен университет


Деканът на Историческия факултет, проф. д-р Мира Маркова и ръководителят на катедрата по Етнология и културна антропология, доц. д-р Илия Илиев посетиха Тбилиския държавен университет Иване Явакишвили по покана на грузинската страна в периода 3- 6. 06. 2023 г.

Представителите на Софийския университет се срещнаха с Джаба Самушия, ректор на TSU, за да обсъдят историята на грузинско-българските отношения и бъдещите академични перспективи. Ректор Самушия подчерта значението на Бачковския манастир за грузинската култура, посочи възможността грузински изследователи да работят в българските архиви и библиотеки и подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството в посока българо- грузинския академичен и научен обмен. За перспективите и конкретните планове за бъдещо сътрудничество с Института по етнология и антропология говори проф. Мира Маркова. Беше отбелязано, че вече има планове за провеждане на съвместни теренни проучвания с цел изучаване на традиционната култура на Мтианети и паралелен анализ на грузинско-български материали, организиране на лятно училище за студенти по проблемите на планинската култура, както и съвместни публикации. Тя изрази надежда сътрудничеството между ТСУ и Софийския университет да продължи да се задълбочава. На срещата присъстваха проф. д-р Кетеван Куцишвили, ръководител на департамента по Етнология и антропология към ТСУ, както и проф. д-р Розета Гуджеджани, представител на същия департамент.


В рамките на посещението проф. Маркова и доц. Илиев взеха участие и в конференция на тема: Българо- грузински връзки: исторически и съвременни перспективи.

Българските гости проведоха и уъркшоп с грузински студенти и преподаватели. Проф. Маркова запозна присъстващите с възможностите за обучение и научни изследвания в Софийския университет и изрази интерес за задълбочаване на по-нататъшното сътрудничество. Доц. Илия Илиев изнесе доклад „Орфей в Колхида: класическата античност и европейската идентичност“, който бе последван от интересна дискусия.

41 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page