top of page
Търсене
  • Снимка на автораPetya Dimitrova

Сборникът „София-Скопие: всекидневие и празничност по време на пандемия“ е достъпен онлайн


На 13.12.2021 г. се проведе онлайн премиерата на сборника „София-Скопие: всекидневие и празничност по време на пандемия“. Специални гости бяха гл. ас. д-р Илина Начева от Института за изследване на населението и човека към БАН и проф. д.м.н. Минчо Георгиев. Със своята експертиза и богат изследователски опит те обогатиха гледните точки към социокултурните аспекти на пандемията. Също така имахме удоволствието доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН да бъде водещ на събитието.

Изданието е резултат от работата по едноименния проект, който е реализиран от екип на Академично етноложко сдружение-СУ в сътрудничество с Института за етнологија и антропологија, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопие и с подкрепата на Столична община. Статиите са 10 и представляват разширени и допълнени варианти на част от докладите, изнесени на 02 юни 2021 г. по време на онлайн научна конференция на същата тема. Авторите са както млади изследователи, така и утвърдени учени от областта на етнологията и историята от България и Република Северна Македония.

В текстовете са предложени различни гледни точки и анализи на случващото се през последната година и половина в двете държави. Основният акцент попада върху динамичността на ситуацията и промяната във всекидневието, навиците и празничността по време на пандемията от Covid-19. Представени са примери за начините, по които отделните личности, групи и общности посрещат кризата, както и прилаганите от тях стратегии за нейното преодоляване.

Можете свободно да изтеглите сборника в pdf. формат и да го споделите в социалните си мрежи.

Информация за сборника: София-Скопие: всекидневие и празничност по време на пандемия. Съставители Стамен Кънев и Марина Яниславова. София. Издателство „Ерове“, 2021, 222 стр., 20 черно-бели илюстрации, меки корици, ISBN 978-619-7313-18-5

София-Скопие_всекидневие-и-празничност-по-време-на-пандемия-2021.final
.pdf
Download PDF • 4.30MB

207 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page