top of page
Търсене
Снимка на автораPetya Dimitrova

Представяне на сборника „София – Скопие: културна динамика на градските пространства“


На 15.02.2024 г., в аудитория 40, на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бе представен сборникът „София – Скопие: културна динамика на градските пространства“. Той е своеобразно продължение на предходните „София – Скопие: културни модели и миграции“ (2019) и „София – Скопие: всекидневие и празничност по време на пандемия“ (2021). Настоящото издание утвърждава традициите на сътрудничество между АЕС – СУ и Университета „Св. св. Кирил и Методий“ – Скопие. То е резултат от работата по едноименния проект, реализиран от екип на Академично етноложко сдружение – СУ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Култура“.


Градовете са сложни селищни структури, които имат дълга и бурна история. В нея

драматично се преплитат човешки съдби, безброй важни исторически събития и немалко превратности. Съвкупността от всичко това оформя специфичните качества на отделния град и го прави забележителен и с индивидуалност. Публикуваните 15 статии са на изследователи от областта на етнологията, културологията, философията, социологията и др. В текстовете се засягат теми за същността, характеристиките и развитието на градовете, с примери от България и Северна Македония.


*Изданието се разпространява безплатно. Отпечатаните бройки са в ограничено

количество. Книгата може да бъде изтеглена в pdf. вариант.


Информация за сборника: „София – Скопие: културна динамика на градските

пространства“. Съставители: Стамен Кънев, Марина Яниславова, Божидар Първанов,

Надежда Иванова. София. Издателство „Ерове“, 2023, 369 стр., 25 цветни изображения, меки корици, ISBN 978-619-7736-60-1.





135 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page